top of page

EV100 vabadusekunst kogus uues galeriis esimeste päevadega üle 20 000 vaataja

Eesti 100. sünnipäevaks Eesti tippkunstnike poolt loodud 21 vabadusest kõnelevat teost jõudsid lõpuks Tallinna kunstipublikuni ja on nüüd üleval T1 Mall of Tallinnas avatud galeriis Tallinn Art Space. Esimeste päevadega on näitusel käinud juba üle 20 000 külastaja.

Tallinn Art Space’i juhi Jaak Visnapi sõnul on T1-te rajatud galerii oma mastaabi ja kontseptsiooni poolest enneolematu. “Muidugi ei saa ühte eraalgatuslikku galeriid võrrelda Kumu kunstimuuseumiga, aga midagi nii suurt ning vaatajale nii sisulises kui geograafilises mõttes vastutulelikku siia kõrvale panna ei ole,” ütles Visnap. “Jah, see on julge samm, tulla nii lähedale kaubandusele, kuid mis on valikud? Vanalinnas liiguvad peamiselt turistid ja halva ilmaga pole sedagi. Kui kontserdid ja kinod julgevad minna sinna, kus on nende kuulaja ja vaataja, siis peab seda tegema ka kujutav kunst. Mitte uhkelt ja elitaarses üksinduses hääbuma.”

Tallinn Art Space’i peasaalis on üleval näitus “Vabadus 21. sajandil”, mis koondab 21 kaasaegse kunstniku 21 vabadusest kõnelevat teost. Galerii väikeses saalis on valiknäitus erinevate Eesti kunstnike nagu näiteks Ado Lille, Raul Meele, Maarit Murka, Ivar Kaasiku, Kalev Mark Kostabi, Tarrvi Laamanni ja Leonhard Lapini teostest. Kolmandas saalis on statsionaarne litograafiamuuseum, kus saab näha ajaloolisi litopresse ja -kivisid.

Vabaduse-kunsti projekti kureeriva Visnapi sõnul on kunstisaalid tavaliselt tummad ja vaataja jäetud kunstiga üksinda. “Pidasime Eesti Vabariigi suureks sünnipäevaks valminud vabaduse-kunsti puhul oluliseks, et iga vaataja saaks kunstnikuga kontakti ja mõistaks teose tähendust. Seetõttu on iga teose kõrval teler, mis näitab teose valmimist ja kunstniku selgitusi oma töö sünnist ja mõtteid vabaduse tähendusest,” rääkis Visnap.

Tallinn Art Space kavandab ka läbi hooaja kestvat kohtumisõhtute sarja, kus kunstipublik saab galeriis silmast-silma kohtuda Eesti tippkunstnikega, kes Eesti vabaduse-projekti on oma panuse andnud. Aga juba sel neljapäeval toimub Tallinn Art Space’i avapidu galerii sõpradele.

Eesti Litograafiakeskus ja Tallinn Art Space galerii on Eesti kunstimaastikul unikaalne nähtus, mis toob kokku kaasaegsed Eesti kunstnikud ja nende loomingu, ajaloolised litograafia traditsioonid ning tänapäevase publiku. Viimase 16 aasta jooksul on litograafiakeskuses oma loomingut teostanud rohkem kui sada tuntud Eesti kunstnikku, nende hulgas Evald Okas, Kaljo Põllu, Raul Meel, Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Evi Tihemets, Marko Mäetamm, Maarit Murka, Kaido Ole ja paljud teised.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page